Fotbollsträning för tjejer i Lövgärdet – året runt

Genom Angereds IS kan tjejer i Lövgärdet spela fotboll året runt. Sedan 2020 stöttar Victoriahem fotbollsträningarna som är gratis. I år tränar cirka 70 tjejer sambafotboll varje vecka i Lövgärdet.

– Sambafotbollen är ett roligt sätt att lira fotboll på, en mer lekfull inställning till idrott och fotboll. Det är viktigt att barn aktiveras fysiskt och detta är ett sätt att få unga tjejer aktiverade. Vi tror på att samverkan, samarbete och glädje lyfter våra områden, säger Glenn Malmberg, regionchef på Victoriahem.

Träningarna leds av lokalt förankrade unga kvinnor som får genomgå en ledarskapsutbildning innan start. För många ledare är det en bra start in i arbetslivet.

Den före detta allsvenska fotbollsspelaren Erik Johansson ”Samba-Erik” som han kallas, har engagerat sig i sambafotbollen sedan han slutade i Hammarby. Han brinner för vad sambafotbollen står för:

– Viktigare än resultatet är hur man spelar. Vi lär ut fina passningar och fokuserar på spelet, inte prestationen. När vi startade sambafotbollen i Angered för tre år sedan fanns det knappt några flicklag alls. Nu har vi 18 sambalag i olika delar av Angered, det är fantastiskt. Att spela sambafotboll boostar självförtroendet och leder till bättre hälsa och på sikt bättre skolresultat, säger Erik Johansson.

Sambafotboll är traditionell fotboll men med fokus på det roliga spelet. Det handlar om att fotboll ska vara positivt och lekfullt, snarare än prestationsinriktat.

Källa: Victoriahem AB Pressrum